STANJE NACIJE (1)

The stijeg

Niti jedan od živih i aktivnih stjegova – ni talijanski, ni mađarski, ni mletački ili turski – ne može toliko dignuti živac tankoćutnoj nacionalističkoj javnosti kao taj jedan stijeg. The Stijeg. Stijeg koji više ne predstavlja niti jednu državu i niti jednu ideologiju. Zašto?

Piše: Jurica Pavičić
  09. prosinca 2022.

Kad čovjek radi posao novinara, dio je tog posla i suživot s kojekakvim hejterima. Vjerojatno nema istaknutijeg novinara koji u karijeri nije dobivao anonimne prijetnje, ljutite mailove ili prigovore na ulici. A u nekim slučajevima, »ljubitelji« će vašeg rada posegnuti i za starim, dobrim medijem komunikacije: poštom.

Takvog sam »ljubitelja« imao i ja. Tijekom duljeg razdoblja nepoznati mi je pošiljatelj drhtavog (vjerojatno staračkog) rukopisa na kućnu adresu razmjerno redovno slao pošiljke za koje je mislio da će me uzrujati. Zasipao je pomno izrezanim hemerotekama, iscrpno me izvještavao o tome što su o meni pisali Hodak, Slaven Letica ili Marijačić, a koji bi put sebi dao truda i kreirao fotomontaže u kojima se obračunavao s mojim stvarnim ili zamišljenim političkim idejama.

Jednog dana – pred nekoliko godina – dobio sam tako pismo od istog pošiljatelja. Rukopis je bio isti i prepoznatljiv. Ali – unutra nije bilo ni fotokopija ni fotomontaža. U pismo je bila umotana samo jedna jedina razglednica koja je na prednjoj strani imala trobojnicu sa zvijezdom u sredini: zastavu SFRJ. Ta me pošiljka, pamtim, prilično zbunila. Anonimni pošiljatelj uvijek mi je slao stvari za koje je držao da će mi dignuti živce. Isti je pošiljatelj, također, očito smatrao da sam ja »Jugoslaven« – što god to značilo. Stoga mi je poslao jugoslavensku zastavicu, a pritom nije razmišljao da mene, ako sam doista Jugoslaven, to ne bi trebalo ljutiti ili vrijeđati. Ako sam doista Jugoslaven, bit će mi naime drago što sam je dobio.

Zastavica na frižideru

Zapravo – tako je i bilo. »Memorabiliju« anonimnog hejtera magnetićem sam prilijepio za frižider, tamo gdje držim prilijepljene uspomene s putovanja i uspomene iz osobne prošlosti. Na istom su mjestu, u istog galeriji s uspomenama na mjesta i na vremena u kojima sam bio: Gruzija i Toronto, Bretanja i Munkov muzej, članstvo u Naš Hajduk, grb moje ratne postrojbe i bedž štrajkaške straže u Slobodnoj Dalmaciji. Uz svih njih – zastava SFR Jugoslavije. Dakle – još jednog mjesta i vremena na kojem sam bio, dulje nego i u jednom drugom mjestu i vremenu u svom mladom životu.

Tako sam prije sad već podosta vremena na svoj frižider magnetom zalijepio jugoslavensku zastavu. Napravio sam to a da pojma nisam imao da time kršim zakon. Ili – preciznije – da sam time prekršio javni red i mir jer sam vrijeđao ništa manje doli »moralne osjećaje građana«.

A da je tomu tako, doznali smo ovih dana. Mediji su izvijestili da je 47-godišnjak iz slavonske općine Jakšić pred koji dan kažnjen zbog remećenja javnog reda i mira jer je na kuću izvjesio istu tu jugoslavensku trobojku sa zvijezdom. Na nečiju dojavu policija je izašla na teren te sredovječnog Slavonca prijavila za »vrijeđanje moralnih osjećaja građana«. Zbog zadiranja u tankoćutno ćudoređe susjeda počinitelju prijeti drakonska prekršajna kazna od čak 20 eura. On sam se – navode mediji – požalio na dvostruke kriterije. »Trpim ustaška obilježja«, rekao je, »vješanje ustaških zastava. Ja sam protiv toga. Ustašija me osobno vrijeđa – otvoreno to govorim – ali trpim i šutim. I oni su ljudi, naravno, pa neka vješaju ako imaju tu potrebu«, požalio se počinitelj.

Da u Hrvatskoj ustaških ili ustašoidnih obilježja ima kojekuda, naravno, nikom od vas ne treba previše tumačiti. Vozi li se samo glavnim splitskim arterijama, čovjek će vidjeti barem šest ili sedam murala s HOS-ovim grbom i »ZDS«, sijaset murala s grbom s bijelim poljem, a na ušata »U« i svastike ne treba trošiti riječi. Svaki od kreatora tih djela uvrijedio je »moralne osjećaje građana« – ili, u najmanju ruku jednog građanina – a to sam ja. Suvišno je i reći da policija nije nikad našla za potrebno intervenirati prekršajno.

Zastava na korzu

Jakšićki slučaj nije prvi slučaj kad su moralno tankoćutni građani reagirali na upravo jednu jugoslavensku zastavu. Kad je prije dvije godine Rijeka bila Europska prijestolnica kulture, jedan je dio programskog performansa bio i taj da su na Korzu bile izložene zastave svih država kroz koje je Rijeka prošla (a bilo ih je, hvala lijepa, mnogo). Na Korzu su tako stajale austrijske i mađarske zastave, lav mletačke Serenissime. Vidljivo je izložena bila čak i zastava rasističke i slavofobne D‘Annunzijeve Rijeke. Historijski očito manjkavo upućeni denuncijant nije nju prijavio. Prijavio je samo onu jugoslavensku, oko koje je izbio komični i kratkotrajni skandal.

Sve se to događa u zemlji u kojoj su fašistički simboli koji doista »vrijeđaju moralne osjećaje« još uvijek notorno česti. Ali – događa se i u zemlji u kojoj su stjegovi i znakovi bivših država ionako kojekuda. Mletačke lavove naći ćete na svakom dalmatinskom i istarskom kaštelu. Iste mletačke lavove na jedrilice će izvjesiti mletački nautičari, kao gestu venetskog regionalizma. Dva habsburška lava na grbu su Rijeke.

Talijanske su zastave dio uređenja picerija i špageterija, dio ambalaže za pašte i mozzarellu, dok ćete austrijske pronaći kojekuda, od letka osiguravajućeg društva do reklame za skijanje. Ovog sam ljeta u šoltanskoj uvali vidio mađarsku jedrilicu s ogromnim stijegom na kojem su osim mađarske trobojnice bili i grbovi svih krunovinskih zemalja svetog Stjepana. Kao gesta hegemonističkog prisezanja zastava je uključivala i slavonski i hrvatski grb. Vrijeđa li taj iredentistički grb »moralne osjećaje građana«? Jesam li orbanovskog jedriličara možda trebao prijaviti? Bi li ga prijavio onaj isti denuncijant koji je u Jakšiću prijavio moralno aberantnog »Jugoslavena«? Mislim da i ja i vi znamo odgovor. Ne bi.

Cijeli historijat Orbanova mekog iredentizma pokazao nam je tijekom posljednjih godina jasno da za hrvatski nacionalizam postoje dvostruki kriteriji: jedni kad su u pitanju srpske (ili talijanske), a drugi kad su u pitanju mitteleuropske, odnosno mađarske nepodopštine. Te dvostruke kriterije jasno pokazuje svaki hrvatski nacionalist – od Domovinskog pokreta i klerikalnih ustaša do Milanovića. No, odnos prema zastavama pokazuje i još nešto. Niti jedan od živih i aktivnih stjegova – ni talijanski, ni mađarski, ni mletački ili turski – ne može toliko dignuti živac tankoćutnoj nacionalističkoj javnosti kao taj jedan stijeg. The Stijeg. Stijeg koji više ne predstavlja niti jednu državu i niti jednu ideologiju.

Pod kojim više nema sljedbenika. Stijeg koji je zadnje praktično političko značenje imao na prvim bosansko-hercegovačkim izborima u studenome 1990. Od toga studenog naovamo, taj je stijeg mrtvi relikt nepostojeće zemlje i nepostojeće ideologije, fantomski artefakt bez sljedbenika i političke platforme, amblem povijesne okamine koju službena Hrvatska prezire, a službena Srbija – imam dojam – prezire i kudikamo više. Pa dobro, majku mu, onda zašto baš za zastava tako strašno »vrijeđa moralne osjećaje građana«?

Da jugoslavenska zastava reprezentira neku konkretnu zemlju ili ideologiju, s njom bi hrvatska nacionalna ideologija lakše izlazila na kraj. Sa zemljom bi se pregovaralo, stupalo u odnose. Ideologija bi se omjeravala na izborima. S njom bi se natjecalo ili koaliralo. Trobojnica SFRJ – međutim – ne reprezentira ni državu niti ideologiju, ona reprezentira memoriju. A memorija je za hrvatski nacionalizam minsko polje. Minsko je polje iz barem dva razloga. Prvi je što su akteri te ideologije i sami krvavi ispod kože, što i sami žive u socijalističkim društvenim stanovima, što ljetuju u titoističkim vikendicama, što su pisali sastavke za Prvi maj, članke o posjetu Kući cvijeća i diplomske radove o marksističkoj teoriji medija i samoupravnim načelima masovnog komuniciranja.

Zastava u zrcalu

Drugi i važniji razlog je što su dubinski svjesni da su tu bitku za memoriju izgubili. Jer, unatoč (ili upravo zbog) decenijskog truda da se SFRJ ocrni kroz škole i javnu TV, ona se u pučkoj memoriji vratila i opet nanovo vraća poput Michaela Myersa iz »Noći vještica«. Tragični je poraz hrvatske nacionalističke ideologije taj što se SFRJ u pučkoj memoriji vratila puno uglancanija i bolja nego što je doista ikad bila.

Za mali šutljivi svijet izmučen tranzicijom SFRJ je u međuvremenu postala mitsko Vrijeme Kralja Matijaša, doba kapitalizma boljeg od kapitalizma, legendarni Šangri-La kad su se stanovi dijelili poput salate, kad se radilo pet dana u tjednu do tri, kad je bila najbolja muzika, najbolji TV i najbolja arhitektura. Pritom nije ključno to što je ta slika parfumirana, jednostrana, mitološka i plošna (a jest). Ključno je nešto drugo – naime, zašto je ta jednostrana, mitološka i plošna slika nastala?

Jer – i onaj tko je u Jakšiću vješao trobojnicu sa zvijezdom i onaj tko ga je zbog toga prijavio znaju jako dobro zašto. Znaju da je mit o Zemlji Dembeliji Kralja Matijaša nastao iz dubinskog nezadovoljstva tranzicijom, dubinskog osjećaja da je znatna većina ljudi u ovoj zemlji tijekom te tranzicije ostala kratkih rukava. Taj osjećaj, osjećaj neuspjeha, jedina je »ideologija« koju trobojnica SFRJ danas predstavlja. Ujedno, taj je osjećaj upravo ono što danas »vrijeđa moralne osjećaje«. Ili – sročimo to točno – vrijeđa vladajuću ideologiju. Jer – taj je osjećaj zrcalo njezina neuspjeha. (Jutarnji list)

Vezani članci
...
EX-YU
Posljednji Habsburg, vječni partizan

I 44 godine nakon smrti, Josip Broz Tito izaziva ogroman interes građana u novim zemljama nastalim raspadom SFRJ. U nedavnoj prošlosti izašlo je nekoliko njegovih biografija od kojih su neke bile bestselerske. Zadnja od njih »Tito: povjerljivo i osobno« Borisa Rašete (Fraktura, 2023.) u tri mjeseca doživjela je treće izdanje. Prethodno je ista izdavačka kuća objavila prijevod biografije koju je napisala minhenska profesorica Marie-Janine Calic (Čalić): »Tito: vječni partizan«, napisane za njemačko čitateljstvo 2020. godine. Ivo i Slavko...

Dejan Jović (Velike priče)     21. veljače 2024.

...
Europa
Podjele i mržnje postali su opća politička strategija

Neuspjeh u »potpunom suočavanju« s ratnim zločinima i temeljnim uzrocima sukoba 1990-ih godina i dalje ima razorne posljedice na poštivanje ljudskih prava, vladavinu prava i socijalnu koheziju u zemljama bivše Jugoslavije, kaže Vijeće Europe u izvješću objavljenom 23. studenog u Madridu. »Vrijeme pritišće u postizanju učinkovite pravde, odštete i istine za žrtve«, rekla je u izvješću Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava. »Značajno nazadovanje procesa suočavanja s prošlošću podudara se s...

HINA     23. studenog 2023.

...
EX-YU
Tito i jugoslavenski komunisti: Uspjesi, neuspjesi, naslijeđe

Za nešto više od mjesec dana bit će 80-godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a, formativnog događaja za stvaranje i identitet tzv. »Druge« Jugoslavije, one koja je bila socijalistička federativna republika. U međuvremenu je prošlo i više od 30 godina od njenog neslavnog i tragičnog kraja, kojemu je uslijedio rat s više od 125.000 ljudskih žrtava. Prije nje rat, poslije nje isto rat. Neki će stoga socijalističku Jugoslaviju pamtiti kao intermezzo, kao period mira među ratovima, a možda i kao tvorevinu koja je...

Dejan Jović (Velike priče)     22. listopada 2023.

...
EX-YU
Ljudi mogu bez države, ali ne mogu bez pravde

Titova Jugoslavija je bila prosvjetiteljski projekat. Nedovršeni prosvjetiteljski projekat. Koji je, između ostalog, podrazumijevao edukaciju, nacionalizaciju, industrijalizaciju i sekularizaciju. Ono što je Jugoslaviju naslijedilo sprovelo je idiotizaciju/fašizaciju, privatizaciju, deindustrijalizaciju i desekularizaciju. Komunisti su spasili ideju Jugoslavije, jer je Acina Jugoslavija bila ogavna tvorevina. No dijelovi komunističke elite su na koncu izveli kontrarevoluciju. Nije teško pretpostaviti da bi komunisti iz 1945., kada bi kao...

Andrej Nikolaidis     09. prosinca 2022.

...
EX-YU
Originalni prijedlog za budućnost

Za razliku od Mire Furlan, nisam otišao pod pritiskom – piše Vjekoslav Perica o svom egzodusu u SAD u knjizi »Pomirenje i posljednji dani«. Ipak, Peričino osobno iskustvo utoliko je slično onom Mire Furlan što je i on izgubio stan na taj način da je netko upao u »srpski stan« njegova pokojnog oca u Splitu i »privatizirao ga«. »Privatizacija« je u mnogim slučajevima bila samo drugo ime za otimačinu bilo privatne, bilo društvene imovine. Možda je to netko već i učinio, a ako nije, trebalo bi napraviti jednu povijest naših ratova kroz...

Branimir Pofuk     12. listopada 2022.

...
EX-YU
Marginalizirati ekstremiste i nastaviti pomirenje

Proces pomirenja vjera i naroda zapadnog Balkana nije stao iako ove godine nije imao spektakularnih poteza i presedana poput prošlogodišnjih komemoracija u Kninu, Vukovaru i drugim mjestima ratnih stradanja. Inicijativa otvorena impresivnim zaletom mirotvoraca iz prvih mjeseci 2019. pa do ljeta 2020., i dalje napreduje, ali u ritmu tanga: polako, polako, brzo, brzo, polako, pa još jednom, ubrzaj, uspori… Posljednjih tjedana, kao i obično povodom obilježavanja kraja rata u Hrvatskoj i BiH, održano je niz komemoracija i...

Vjekoslav Perica     11. kolovoza 2021.

...
Split
Gusta magla Ivice Puljka

Načela su važna stvar, posebno kad je o politici riječ. Ona kojih se mi u udruzi VeDRA držimo i ne mislimo ni za milimetar od njih odstupiti vrlo su jednostavna: najoštrije osuđujemo bilo kakvo revizionističko prekrajanje povijesti, posebno one iz Drugog svjetskog rata kad je ogromna većina hrvatskog naroda i općenito građana Hrvatske ustala protiv fašizma, bio on okupatorski ili »domaći«, kvislinški. Naša udruga više je puta kritizirala i političare koji su nam po svome svjetonazoru i načinu djelovanja vrlo bliski, pa i one koje smo u raznim drugim...

VeDRA     25. travnja 2021.

...
EX-YU
Balašević – čovjek koji vas nije izdao

Ne pamti se kad je nečija smrt tolikom snagom odjeknula na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, kao što je to slučaj ovih dana sa Đorđem Balaševićem. Netko je čak primijetio da taj »prostor« koji je nekad bio zajednička država tako tugovao nije još od 4. svibnja 1980. Društvene mreže eksplodirale su sjećanjima i emocijama, javne televizije u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini iste su večeri prikazale dokumentarne filmove ili snimke koncerata, pridružila im se i Al Jazeera Balkan, moguće i još neka manja postaja, na...

VeDRA     20. veljače 2021.

...
Rijeka
Petokraka kao dio hrvatskog identiteta

Petokraka je Hrvatskoj dala: Republiku Politički subjektivitet Državne granice Slobodu Opismenjavanje Pravo glasa ženama Industrijalizaciju Gospodarski napredak Besplatno zdravstvo i školstvo Porast stanovništva Dostupnost društvenih stanova Vlasništvo i upravljanje poduzećima Socijalnu pravdu Kulturni preporod Ugled u svijetu Nadu i optimizam Davši sve to Hrvatskoj petokraka je puno više od pukog simbola slobode , antifašizma i socijalne pravde. Time petokraka postaje važan dio hrvatskog identiteta. »A...

Vedran Sršen     24. rujna 2020.

...
Split
IZJAVA VeDRA-e povodom isticanja ustaškog pozdrava u Okučanima 1. svibnja 2020.

Isticanjem ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na odjeći člana službene delegacije koja polaže vijenac za poginule te na samom vijencu, zlouporaba je branitelja i Domovinskog rata i nastojanje oživljavanja nacionalnog povijesnog zla, zbog čega je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio svečanost. VeDRA pozdravlja ovu gestu predsjednika, obzirom na njegovu obvezu poštivanja Ustava na kojeg se zakleo, a u čijoj je preambuli ustaška NDH jasno negirana i odbačena. Svako pozivanje na NDH,...

VeDRA     01. svibnja 2020.

...
Split
ZAUSTAVIMO USTAŠLUK I SRAMOTU

Veličanje NDH i dovođenje u pitanje antifašističkog pokreta protivno je Ustavu i samom političkom utemeljenju neovisne hrvatske Republike. Republika Hrvatska za koju se narod na referendumu o hrvatskoj samostalnosti 19. svibnja 1991. izjasnio s 93,24% ZA (83.56 posto izašlih nabirališta), za koju se narod izborio u Domovinskom ratu (jer mu je slobodno izražena volja pokušana osporiti silom) i koja je međunarodno priznata, utemeljena je Božićnim ustavom 22. prosinca 1990. (NN 56/1990.) u čjim izvorišnim osnovama je utkan antifašizam nasuprot NDH....

VeDRA     03. ožujka 2020.

...
Split
Ustaške poruke ne dižu hajdukovci

Piše: PSD Foto: Paun Paunović/HANZA MEDIA datum: 02. ožujka 2020. General Veselko Gabričević, potpredsjednik VeDRA-e, uputio je pismo Slobodnoj Dalmaciji u kojemu stoji: Uz brojne načine i u brojnim prilikama omalovažavanja antifašističkog pokreta, njegovih obilježja i sudionika te, s druge strane, pokušaje reformiranja izdajničke i zločinačke NDH, najnoviji nezapamćen govor mržnje na Poljudu i isticanje transparenta „Maksovi mesari“ udar je na ustavni poredak i temelje Republike Hrvatske, koje mi veterani Domovinskog rata i...

PSD     02. ožujka 2020.

...
Split
Svi u svijetu se ponose na svoju antifašističku prošlost, a naši pojedini političari nažalost željeli bi da je izbrišu.

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, poštovani borci NOR-a, branitelji Domovinskog rata, dopustite mi da Vas pozdravim u ime VEDRA-e, a sa posebnim zadovoljstvom pozdravljam bivšeg Predsjednika RH i člana VeDRA-e druga Stipu Mesića, doajena hrvatske diplomacije Budimira Lončara, predsjednika VeDRA-e Ranka Britvića, predsjednika UAB-a Sinja Marinka Poljaka i gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac. Danas smo ovdje u Ruduši pokraj Sinja da odamo počast i...

VeDRA     26. kolovoza 2019.

...
Rijeka
Riječka zvijezda istine

Prije 77 godina Istra, Rijeka, Zadar i drugi dijelovi Dalmacije - dotad pod okupatorskom vlašću - vraćeni su odlukom ZAVNOH-a Hrvatskoj i, kako jasno stoji u odluci od 20. rujna 1943., hrvatskom narodu. Filofašistički revizionisti nikad to neće prihvatiti, u njihovim glavama partizanska vlast bila je okupatorska, a Pavelićeva marionetska tvorevina »nezavisna država«. No, činjenice su činjenice. Ove je godine - uz uobičajeno ignoriranje od strane vlasti - obljetnica ovog velikog događaja obilježena postavljanjem skulpture u obliku crvene zvijezde...

VeDRA     21. rujna 2020.

...
Split
Šoltanska provokacija

Već danima, još od Dana domovinske zahvalnosti i obljetnice akcije Oluja, šoltansko mjesto Nečujam »krasi« ova »instalacija«, kombinacija zastave s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem i zastave HOS-a s notornim natpisom »za dom spremni«. Fotografiju smo dobili od našeg simpatizera na ljetovanju na Šolti. Kakve veze ovaj slogan ima sa slobodoljubivom Šoltom, jakim partizanskim uporištem u Drugom svjetskom ratu, i otokom koji je i u Domovinskom ratu dao svoj doprinos? Nikakve, osim ako oni koji su zastavu postavili žele komemorirati endehazijski režim...

VeDRA     13. kolovoza 2020.

...
Hrvatska
Incident u Okučanima

VeDRA je povodom incidenta s ustaškim pozdravom na obilježavanju pobjedničke akcije Bljesak 2. svibnja 2020. izdala priopćenje u kojem se kaže:Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista - VeDRA osuđuje isticanje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na državnoj svečanosti odavanja počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, što se dogodilo 1. svibnja 2020. u Okučanima prilikom obilježavanja VRA »Bljesak«. Isticanjem ustaškog pozdrava »Za dom spremni« na odjeći člana službene delegacije koja polaže vijenac za poginule te na samom vijencu,...

VeDRA     02. svibnja 2020.