NOVI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA O USTAŠKOM POKLIČU »ZA DOM SPREMNI«

Sudac Dobronić: Hrvatsko društvo treba povući jasnu crtu između crnog i bijelog

Sve stranke i svi pojedinci koji sudjeluju u javnom životu, od lijevih do krajnje desnih, ne smiju imati nikakvih problema s tim da osude poklič »Za dom spremni« kao apsolutno nedopušten

Piše: VeDRA
  25. listopada 2021.

— Imamo potpuno neujednačenu sudsku praksu o kažnjivosti pokliča 'Za dom spremni'. Visoki prekršajni sud taj je pozdrav jedini dosljedno osuđivao sve do lipnja prošle godine, do slučaja Marka Perkovića Thompsona, kad je odstupio od svoje dotadašnje prakse i odbio osuditi pjevača jer je riječ 'o pokliču koji se koristio u Domovinskom ratu'. Što mislite o takvoj sudskoj praksi?

SUDAC DOBRONIĆ: Odgovorit ću vam načelno – kod nas se prikazuje kao da je taj poklič nešto što je stvar ideoloških prijepora između ljevice i desnice, pa onda su jedni za ustaše, drugi za partizane, pa je, eto, normalno da nikad ne mogu postići dogovor o tome. To je sasvim pogrešno. Kao društvo, prije svega moramo povući jasnu crtu između onoga što je crno, a što bijelo.

Ne može tu biti neka fluidna razlika poput one da je u nekim uvjetima taj poklič dopušten, a u nekima nije. Stvari su jasne: pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga, na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati. Tu nema nikakve dvojbe. To je civilizacijsko pitanje.

Ne može se civilizacija – a pravni sustav jest temelj civilizacije – zasnivati na tome da se veličanje zločina imalo tolerira. I u tome dijelu trebamo slijediti primjer Njemačke i Austrije. Oni su tu ideologiju na neki način uvezli u Hrvatsku, oni su se toga vrlo jasno odrekli, a mi sad lutamo – bi-ne bi. A, osim toga, u Ustavu jasno i glasno piše da je Republika Hrvatska nastala na temelju stečevina ZAVNOH-a, Ustavni sud je u više odluka rekao svoje, izdao i priopćenje o tome.

Pravni poredak je jedinstven, konzistentan, i stajališta Ustavnog suda moraju se poštovati. Ali čak i da nema odluka Ustavnog suda i da ne piše u Ustavu to što piše, to je civilizacijsko pitanje, nikako ideološko. Sve stranke i svi pojedinci koji sudjeluju u javnom životu, od lijevih do krajnje desnih, ne smiju imati nikakvih problema s tim da osude taj poklič kao apsolutno nedopušten. U Austriji su upravo desne stranke uvele zabranu svih takvih pozdrava i simbola.

— Glavna državna odvjetnica zaustavila je pokušaj da se u izvanrednom pravnom lijeku Vrhovni sud izjasni što misli o tome pokliču. Što mislite o njezinu potezu?

— Mislim da je šteta da Vrhovni sud nije dobio priliku izjasniti se o tome (odlomak iz intervjua »Jutarnjem listu«).

»Stranke ne bi smjele imati problema s osudom ustaških simbola«

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić poručio je Domovinskom pokretu (DP) da nijedna parlamentarna stranka ne bi smjela imati problem s osudom simbola povezanih s NDH, nakon što je DP negativno reagirao na njegov osuđujući stav o pozdravu Za dom spremni.

»Sve stranke, lijeve i desne koje sudjeluju u parlamentarnom životu, ne smiju imati nikakvih problema s osudom simbola koji se povezuju s nekim ovakvim sistemom koji je bio za vrijeme NDH. To nema nikakve veze s Hrvatskom«, rekao je Dobronić.

Dobronić je na pitanje novinara komentirao reakciju Domovinskog pokreta na njegov stav da je pozdrav Za dom spremni nedopustiv, što su iz te stranke oštro osudili te ga upitali tko je on da sudi »insignijama palih vitezova HOS-a«.

Kazao im je da je, što se tog pitanja tiče, on predsjednik Vrhovnog suda. Ponovio je da je pitanje zabrane pozdrava ZDS i znakovlja, civilizacijsko-vrijednosno pitanje, a da je drugo pitanje može li ili ne to netko prihvatiti.

Smatra i da se zabrana tog pozdrava i znakovlja ne treba dodatno urediti zakonom, jer je tu »sve jasno« te da nema dileme oko toga što propisuje Ustav kao i odluke Ustavnog suda (Hina).

Vezani članci
...
Hrvatska
25 PITANJA O ZA DOM SPREMNI

1. Kada jednoga dana, uzaludno čekajući da njegov prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se u Hrvatskoj zabranilo korištenje ustaških simbola bude izglasan u Saboru, predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus premine u dubokoj starosti, hoće li biti prikladno smatrati ga žrtvom hrvatskoga fašističkog režima? 2. Da li je Samostalna demokratska srpska stranka u koaliciji s Hrvatskom demokratskom zajednicom zbog toga što HDZ očigledno nema namjeru zakonom zabraniti ustaški pozdrav »Za dom spremni«, ili zato što HDZ to očigledno ima...

Viktor Ivančić     01. kolovoza 2021.

...
Hrvatska
Kuna – jedini legalni podsjetnik na NDH

Zagovornici pokliča »za dom spremni« uvijek će spremno pokušavati dokazati da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, poneki će se pozivati i na poznavanje opera. Slično je i s povijesnim grbom s prvim bijelim poljem – njega možete vidjeti i na krovu crkve Svetog Marka između zgrada Vlade i Sabora. S druge strane, protivnici poistovjećivanja Republike Hrvatske s NDH traže zabranu i jednoga i drugoga, što je stav i udruge VeDRA. No, što ćemo s onim nacionalnim simbolom koji svoje korijene nema ni u čemu drugom nego u ustaškom režimu,...

VeDRA     10. veljače 2021.

...
Hrvatska
Hrvatska se treba riješiti »za dom spremni«

Nedavna inicijativa Židovske općine Zagreb, okupljanje predstavnika parlamentarnih stranaka, antifašista i predstavnika nacionalnih manjina zbog dogovora oko zabrane ustaškog pozdrava »za dom spremni« izazvala je ogromnu pažnju domaće, ali sada sve više i međunarodne javnosti. O tom sastanku pisali smo i na našem web magazinu prije nekoliko dana. U međuvremenu se retorika i oko tog pozdrava, ali i spomenutog sastanka razvila u više smjerova, dobar dio političke scene pozdravio je dogovor, ali ima i drukčijih stavova, radikalnije...

VeDRA     02. veljače 2021.

...
Hrvatska
Ustaški simboli: hoćemo li dočekati zabranu?

Sasvim slučajno prošli tjedan su se poklopila dva događaja vezana uz problematiku legalnosti ustaškog pozdrava »za dom spremni«. U Zadru su tako svečanost obilježavanja obljetnice operacije Maslenica zbog prisustva osoba u uniformama i sa znakovljem HOS-a napustili predsjednik Republike Zoran Milanović i – slijedom njegove zapovijedi – cijeli vojni vrh. Naš magazin je o tome izvijestio riječima jednoga od planera te pobjedničke akcije i našeg člana generala Luke Džanka. Istoga dana Židovska općina Zagreb izvijestila je o...

VeDRA     24. siječnja 2021.