PREDSJEDNIK VeDRA-e RANKO BRITVIĆ U SLOBODNOJ DALMACIJI:

Obnovit ćemo spomenik partizanima koji su oslobodili Knin

U VeDRA-i vjeruju da će obnovljeni spomenik vremenom postati mjesto pijeteta žrtvama koje su pale za oslobođenje Knina i Dalmacije, te da će se rado posjećivati kao što to danas čine oni koji pohode obnovljenu tvrđavu i spomenik braniteljima nedaleko od kninskoga željezničkog kolodvora

Piše: VeDRA
  14. prosinca 2020.

Naša udruga VeDRA nedavno je, povodom obilježavanja Dana oslobođenja Dalmacije, odnosno partizanske kninske operacije protiv Nijemaca, četnika, ustaša i domobrana, najavila obnovu spomenika osloboditeljima Knina iz 1944. srušenog nakon oslobođenja u Oluji 1995.. Slobodna Dalmacija je na tu temu objavila intervju s predsjednikom VeDRA-e Rankom Britvićem. Začudo, razgovor koji je vodio Saša Ljubičić objavljen je samo na portalu Slobodne, ali nije našao mjesta u tiskanom izdanju splitskog, i najvažnijeg dalmatinskog dnevnog lista.

Donosimo integralni tekst razgovora objavljenog pod naslovom Veterani Domovinskog rata i antifašisti u zajedničkoj akciji: Obnovit ćemo spomenik partizanima koji su oslobodili Knin.


Bila je to bitka svih bitaka za oslobođenje Dalmacije. Knin je osvojen na juriš! Čak 32 tisuće partizana, još u rujnu 1944., krenulo je u odlučni boj od Dubrovnika, uz granicu s Bosnom prema Kninu, snažno potiskujući snage Wehrmachta na povlačenje.

Unatoč silnom otporu neprijatelja, za pobjedničku vojsku maršala Tita nije postojala nijedna druga naredba do one: "Drugovi, naprijed!"

Pod komandom Vojvođanina Petra Drapšina, zapovjednika Osmog korpusa NOV-a, partizani su napali šest njemačkih, dvije ustaške, domobransku te Dinarsku četničku diviziju zloglasnog Momčila Đujića.

Bitke oko Knina trajale su punih mjesec dana, a u završnim operacijama, od kraja studenog i u prvim danima prosinca - poginulo je čak 677 ljudi.

Betonski obelisk

- Značajnije bitke, uz onu u Domovinskom ratu, u Oluji, na području Hrvatske za Dalmatince - nema! Veterani Domovinskog rata i antifašisti te ZUABA - Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista, pokrenuli su inicijativu za obnovu spomenika osloboditeljima Knina u Drugom svjetskom ratu, koji je srušen 1995., miniran u korijenu plastičnim eksplozivom i polegnut - kaže Ranko Britvić, predsjednik VeDRA-e, i napominje da će se njihovoj inicijativi pridružiti i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te brojne antifašističke udruge iz Europe.

- Radi se o obelisku u čast poginulima za oslobođenje Knina, spomeniku triju autora: Đorđa Romića, Grozdana Kneževića i Mihaila Kajfeša, svečano otkrievnom 1969. godine. Riječ je o monumentu napravljenom od betona u modernističkom stilu bez ikakvih ideoloških natruha - objašnjava Britvić.

Cilj im je, veli, kod mladih ljudi osvijestiti značaj borbe koja je donijela žuđenu slobodu Dalmaciji i za koje su toliki dali živote.

- Partizani su pobijedili naciste, ustaše, domobrane i četnike, koji su se borili rame uz rame protiv Titove vojske koju je 1943. priznao cijeli antifašistički svijet. Zato je nonsens nazivati ustaše i domobrane "hrvatskim vojnicima", kako se to danas čini, jer su se zajedno s četnicima borili protiv partizana - osloboditelja Dalmacije od okupatora i domaćih izdajnika. Prvi su bojište napustili četnici koji su se povukli na područje Karlovca, pa ustaške i domobranske snage koje su premještene u Bihać, a snagama Wermachta pod zapovjedništvom generala Gustava Fehna, unatoč silnim gubicima koje su pretrpjeli, naređeno je da se bore do posljednjeg jer su branili najistočniju točku bojišnice na našim prostorima, čiji bi pad predstavljao potpuni poraz Nijemaca - veli naš sugovornik.

U VeDRA-i vjeruju da će obnovljeni spomenik vremenom postati mjesto pijeteta žrtvama koje su pale za oslobođenje Knina i Dalmacije, te da će se rado posjećivati kao što to danas čine oni koji pohode obnovljenu tvrđavu i spomenik braniteljima nedaleko od kninskoga željezničkog kolodvora.

- To su simboli pobjede 1944. i 1995., i u tim su bitkama sudjelovali mahom Dalmatinci. Trećeg prosinca obilježavamo oslobođenje Knina i Dalmacije, jer je ta bitka bila ključna za okončanje Drugoga svjetskog rata na ovim prostorima, kao i ona iz kolovoza 1995., kad je Olujom praktički okončan Domovinski rat - napominje Britvić.

Uništili cijele postrojbe

Njemačka obrana počela se lomiti 2. prosinca uvečer. Sutradan, oko osam sati ujutro, postrojbe 20. divizije koje su nadirale s istoka i 19. divizije koje su nadirale sa zapada, spojile su se sjeverno od grada i zatvorile obruč oko Knina. Istovremeno, 26. divizija narodnooslobodilačke vojske, upala je u južni dio grada i razbijenim njemačkim snagama preostalo je tek pokušati formirati udarne skupine i spasiti se probojem. Najveći dio neprijateljske vojske bio je uništen u samom gradu.

Iza žilavog otpora Wermachta stajala je odluka o prebacivanju tih snaga na Istočni front na kojem su nacisti trpjeli strašne gubitke, no nakon što su ih partizani desetkovali i praktički uništili cijele postrojbe, Nijemci su podvili rep i napustili kraljevski grad. Tako su trećeg prosinca, nakon mjesec dana žestokih borbi i oko 7200 poginulih na obje strane, partizanske jedinice slavodobitno umarširale u Knin, a onda nastavile goniti okupatore i kvislinge na pravcu prema Gračacu i istočno prema Lici.

Spomenik koji će do sljedeće obljetnice oslobođenja Dalmacije obnoviti veterani Domovinskog rata i antifašisti u Kninu, visok je 25 metara i nalazi se na brdu Spas, na istočnom ulazu u Knin. U VeDRA-i su se pridružili i inicijativi za obnovu spomenika narodnom heroju Stjepanu Filipoviću u Opuzenu.

- Cilj nam je stvoriti društvenu klimu u kojoj će se cijeniti žrtve koje su podnijeli naši preci u oslobađanju Hrvatske u onom ratu, jednako kao i one u Domovinskom ratu - zaključuje Britvić.

Vezani članci
...
Knin
Otpor današnjem revizionizmu i negacionizmu

Autori tekstova su: prof. dr. sc. Branko Dubravica, doc. dr. sc. Dragan Markovina, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, Mladen Krnić, prof. dr. sc. Drago Roksandić, Zdravko Reić, prof. dr. sc. Hrvoje Klasić i prof. dr. sc. Tihomir Cipek. Donosimo izlaganje promotora knjige publiciste Pere Jurišina na predstavljanju knjige 4. prosinca, prilikom obilježavanja Dana oslobođenja Dalmacije na kninskoj tvrđavi. Poštovani gosti, dragi prijatelji i svi ostali koji ste sa znatiželjom došli na promociju knjige 1944. »Oslobođena Dalmacija /...

Pero Jurišin     05. prosinca 2021.

...
Knin
Koja se poruka htjela poslati narodu Dalmacije rušenjem spomenika njenim oslobodiocima?

Građanke i građani, drugarice i drugovi, prije 77. godina, na današnji dan, legendarne jedinice 8. korpusa Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije završile su operaciju za oslobođenje Dalmacije od nacifašista u II. svjetskom ratu. Najveća operacija, u kojoj se sukobilo preko 100.000 vojnika na obje strane, počela je tri mjeseca ranije desantom 26. divizije sa otoka Visa na Brač i Korčulu. Preko 30.000 Titovih partizana krenulo je na silu od 60.000 njemačkih vojnika, 12.000 ustaša i 6.500...

VeDRA     05. prosinca 2021.

...
Knin
Najveća bitka u povijesti Dalmacije

Operativna situacija Početkom listopada njemačkoj grupi armija »E«, koja se povlačila iz Grčke, presječena je odstupnica na moravsko-vardarskom pravcu kojim su se njemačke snage povlačile. Zamisao njemačke Vrhovne komande u jesen 1944. godine bila je da s dalmatinskog fronta izvuče 118. lovačku i 264. pješadijsku diviziju, 92. motoriziranu brigadu i 1. puk »Brandenburg« i stavi ih na raspolaganje 2. oklopnoj armiji za borbu protiv Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije. Liniju fronta od Gacke do ušća Zrmanje trebalo je da preuzmu tri...

VeDRA     01. prosinca 2021.

...
Lika
Perušićki spomenik mora ostati u parku!

Delegacija naše Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista opet je bila tamo gdje je trebalo biti. U Perušiću smo sudjelovali na komemoraciji ustaškog zločina protiv tamošnjih partizana 1944., no taj je skup imao i dodatno značenje. Manifestacija je to za zadržavanje spomenika u Perušiću na svome mjestu, unatoč nastojanjima lokalnih vlasti da ga odatle maknu. Moramo dodatno napomenuti da odnedavno na našoj Facebook stranici prikupljamo fotografije za album u kojem želimo objaviti slike što više antifašističkog spomenika u...

VeDRA     28. ožujka 2021.

...
Šibenik
Udari na Končara - simbol histerije

Prvo se javila Antifa Šibenik, pa je njihove fotografije objavio Antifašistički vjesnik, i zakotrljala se priča o (još jednom) napadu na neko od spomen obilježja kojim se evocira sjećanje na narodnog heroja Radu Končara. Ovoga puta uzbuna se samo dijelom pokazala pogrešnom, a kao »napadač« identificiran je - čempres. Naravno, time se - suprotno očekivanjima odgovornih iz šibenske komunalne tvrtke »Čempresi« - priča samo dodatno zakuhala, ukazujući tko zna koji put na općeniti odnos prema spomen obilježjima iz Drugog svjetskog rata....

VeDRA     10. ožujka 2021.

...
Dalmacija
Dalmacija i sloboda

Knin je pao 4. prosinca 1944. nakon duge, iscrpljujuće bitke, s velikim brojem mrtvih na objema stranama. Tom je operacijom oslobođena kontinentalna Dalmacija i gotovo svi njezini otoci. Oslobođena? Možda glagolski oblik nije prikladan. Dalmacija se oslobodila. Sama. Naravno, ne bi mogla protiv fašističkih sila sama. Da Sovjetski Savez, nakon početnog i neoprostivog paktiranja s Hitlerom, nije pronašao izgubljen obraz i na svoja pleća primio najteži udarac (plaćen s 20 milijuna mrtvih) i zatim ga uzvratio nemilosrdno, od Staljingrada preko Kurska do Berlina, da...

Inoslav Bešker     08. prosinca 2020.

...
Dalmacija
Knin – ključ slobode Dalmacije

Ovaj tjedan obilježavamo 76. godišnjicu oslobođenja Dalmacije i potpunu realizaciju težnje o vraćanju cijele regije pod okrilje matice zemlje u skladu s odlukama ZAVNOH-a. Time je utrt put i konačnom porazu kvislinške vlasti NDH koja je na početku Drugog svjetskog rata predala Italiji dijelove Dalmacije kojima dotad nije upravljala. Nakon Mussolinijeve kapitulacije Dalmacija je formalno ušla u sastav NDH, no ustaška vlast bila je doslovce samo sluga njemačkim okupatorima, stvarnim vladarima. Kao dan oslobođenja Dalmacije uzima se 3. prosinca i...

VeDRA     30. studenog 2020.