Aktualno

Obilježavanje 74. obljetnice Prve Narodne Vlade Hrvatske

Dana 14.04.2019. Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA kao suorganizator sudjelovala je na obilježavanju 74. obljetnice Prve Narodne Vlade Hrvatske.

Piše: VeDRA
  14. travnja 2019.

Nakon polaganja vijenca na grob narodnog heroja Vicka Krstulovića ministra u Prvoj Narodnoj Vladi na groblju Lovrinac, ispred Gradske vijećnice na Pijaci položeni su vijenci i održane prigodne riječi okupljenim građanima.

U ime VeDRA-e govorio je tajnik Dr.sc. Zoran Radman koji je o ovom za Hrvatsku izuzetno važnom događaju, formiranju prve Narodne Vlada Hrvatske istaknuo:

»Narodno oslobodilački pokret sa svojom oslobodilačkom vojskom, koji je, na sreću, Hrvatsku svrstao na pravu strani povijesti, kroz odluke AVNOJA-a i ZAVNOH-a, te formiranja Prve Narodne Vlade Federalne Hrvatske postavio je temelje modernoj Hrvatskoj državi, iz čega današnja Hrvatska vuče legitimitet.

Na osnovu odluka ZAVNOH-a u Topuskom u svibnju 1944. kojim je ZAVNOH konstituiran kao nosilac suvereniteta i »naroda i države Hrvatske« kao ravnopravne Federalne jedinice Demokratske Federativne Jugoslavije Predsjedništvo ZAVNOH-a na današnji dan svojom odlukom utemeljilo je Prvu Narodnu Vladu Federalne Hrvatske, koja je bila višestranačka i koja je imala sve prerogative jedne Vlade u suvremenom smislu.

Nakon ovog državno-pravnog i političkog akta kasnijim Ustavima NRH i SRH u okviru FNRJ i SFRJ razvijala se Hrvatska državnost da bi konačno Ustavom iz 1974. Republika Hrvatska najjasnije bila definirana kao država, u okviru državne zajednice SFRJ. Ova politička i konstitucionalna rješenja su bila izuzetno važna kao temelj kasnijeg međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i stjecanja neovisnosti.

Današnja moderna Republika Hrvatska, koja u izvorišnim osnovama svoga Ustava ima ugrađene antifašističke tekovine, koje je obranjena u Domovinskom ratu i međunarodno priznata, je slijednica upravo države Hrvatske utemeljene u okviru Narodno oslobodilačkog pokrata i razvijane kroz socijalističkog razdoblje.

Nažalost, danas pored općeprihvaćenih i znanošću valoriziranih činjenica postoje nastojanja revidiranja povijesti kroz zanemarivanja ovih značajnih događaja, stalnu priču od »dva totalitarizma«, uz afirmiranje zločinačkih ustaškog pokreta, na što dolaze sve jače reakcije iz međunarodnog okruženja.

Upravo iz ovih razloga, potrebno je obilježavati ove datume i stalno ponavljati već znane povijesne činjenice i promicati vrijednosti antifašističkog rata i antifašizma, jer nam fašizam s novom licem kuca na vrata.«

Vezani članci
...
Split
Dvojbe koje to nisu

Osnovni motiv i potreba kompleksne rasprave o značenju formiranja Prve narodne vlade u Splitu u travnju 1945. je činjenica da ni više od 30 godina od utemeljenja Republike Hrvatske kao suverene države, značenje ovoga događaja nije cjelovito povijesno i objektivno vrednovano, što ostavlja otvoren prostor za vrlo različite interpretacije. Umjesto znanstveno utemeljenih analiza i argumentiranih prikaza, prevladavaju paušalne ocjene, pune ideoloških predrasuda i stereotipa. U to se uz malo napora možemo lako uvjeriti. Pregledom niza različitih povijesnih,...

prof. emeritus dr. sc. Josip Milat     27. travnja 2022.

...
Split
Obljetnica prve Narodne vlade Hrvatske

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita (UAAB) i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) te predstavnici Zajednice Antifašističkih boraca i Antifašista Splitsko-dalmatinske županije obilježili su 75. obljetnicu formiranja prve Narodne vlade Hrvatske. U ime VeDRA-e vijence su položili predsjednik udruge Ranko Britvić i član središnjeg odbora Feđa Klarić. Kako je stara gradska vijećnica u kojoj je vlada 1945. formirana zbog radova bila nepristupačna, svečanost se održala pored štandarca na Pjaci.

VeDRA     14. travnja 2020.